Spillerne

Alle spillerne deltager i den store spandeleg. Ældste deltager åbner spillet. Der spilles derefter i aldersrækkefølge. Samtidig med den store spandeleg afvikles spillet om børnepokalen. I spillet om børnepokal deltager alle børn der ikke er konfirmeret. Skæringsdagen er selve konfirmationsdagen. For de børn der ikke skal konfirmeres er skæringsdagen den dato, hvor “klassekammeraterne” bliver konfirmeret.

Banen

Banen er en afgrænset del af græsplænen samt et skråt tag af tegl, kunsttegl eller evt. bølgeeternit. På banen opstilles i en række 10 spande af forskellig størrelse. Største spand stilles nærmest taget og mindste skål stilles længst væk Første beholder er normalt. en balje – sidste beholder er et skålformet askebæger (diameter 8,8 cm). Spandene udvælges af banelæggeren, der udpeges af juryen. Der er ikke mulighed for at protestere mod de udvalgte spande.

 

Bolden

Der spilles med en gummibold af ca. samme størrelse, som en tennisbold. Der er frit valg mellem de af juryen udvalgte bolde på spilledagen.

 

Spilledragt

Der er frit valg af spilledragt, som dog ikke må virke anstødelig. Fodtøj må ikke være med knopper eller spikes, som i væsentlig grad kan skade banen.

 

Spillet

Juryen fastsætter det antal kast, som hver spiller har i hver runde. Det anbefales at der kastes 2 – 3 kast pr. gang

Bolden opkastes på taget og ruller derefter ned i spillefeltet på græsplænen, hvor det gælder om at få bolden til at lægge sig til hvile i en af de 10 spande, subsidiært at berøre så mange af spandene som muligt inden bolden er i ro.

Et kast betragtes som udført og bolden er i spil, når den har forladt spillerens hånd.

Bolden skal berøre tegltaget for at have mulighed for at give point. Et kast, hvor bolden ikke berører tegltaget er tabt.

Såfremt bolden lander i tagrenden, er den tabt.

Såfremt bolden efter at have ramt tegltaget lander uden for det afmærkede spillefelt, er bolden out of bounds og derfor tabt.

Hvis bolden kastes over taget, er den tabt, og hvis bolden løber ned ad gavltaget, er den ligeledes tabt. Hvis bolden løber ned ad gavltaget og lander i eller berører en minusspand, gives der minuspoint.

Hvis en bold i spil ved en tilfældighed rammer en person, en mur eller andet og derefter lægger sig til hvile i en spand eller berører en spand, skal pointet godkendes.

En spiller kan anmode juryen om omkast, hvis bolden berøres af en anden spiller, inden den har lagt sig til ro eller har forladt spilleområdet. Juryen skal bevilge omkast, hvis der er mindste chance for, at bolden ville have kunnet give point.  Der kan ikke gives omkast, hvis den, der berører bolden, er eget barn.

 

Pointberegning

Ved boldens berøring af en spand gives der fra 1 til 10 point. 1 point ved største spand og 10 point ved mindste spand. Der gives point for samtlige berøringer af spande. En spand kan berøres flere gange, hvis den i mellemtiden har berørt en anden spand

Når bolden lander og lægger sig til hvile i en spand, gives der fra 5 point ved største spand op til 50 point ved mindste spand. Der gives point for både landing og forudgående berøringer.

Hvis bolden lander i eller berører en minusspand ved gavltaget gives hhv. 5 og 1 minuspoint

.

Spilletid

Spilletiden fastsættes hvert år af juryen under hensyntagen til antal spillere og vejret. Det anbefales at spilletiden er 2 halvlege a 1 time + 1 omgang. Den runde, der er i gang når tiden er udløbet, skal altid færdigspilles.

 

Vinder

Vinder af turneringen er den spiller, der først opnår mere end 100 point. Såfremt ingen spiller har opnået mere end 100 point, er vinderen den spiller, der på sluttidspunktet har flest point. Hvis flere spillere har samme pointantal placeres ældre spillere altid foran yngre spillere. Har en spiller inden sluttidspunktet opnået mere 100 point, fortsættes spillet for de øvrige spillere, indtil alle deltagere har opnået mere end 100 point eller spilletiden er udløbet.

 

Regnskab

Regnskabet føres af en af juryen udpeget person. Regnskabsføreren noterer point efter hver spillers kast. Regnskabet er offentligt og skal oplæses efter spillets afslutning for angivelse af alle spilleres placering. Regnskabet for børnepokalen føres samtidig og skal offentliggøres for uddeling af børnepokalen. Regnskabet skal så vidt muligt gemmes.

 

Førerhat

Førerhatten bæres af den spiller, der har flest point. Førerhatten kan erhverves midt i en runde. Såfremt 2 spillere har lige mange point, bæres førerhatten af den ældste spiller. Der er førerhat til både den store spandeleg og til konkurrencen om børnepokalen. Begge førerhatte kan bæres samtidig af et barn.

.

Dommer

Alle tvivlsspørgsmål under spillet afgøres af juryen. En juryafgørelse kan ikke appelleres.

 

 Pokal

Vinderen af spandelegen får overrakt den evigt vandrende spandelegspokal og får sit navn på pokalen, idet dog restriktionerne vedr. kategori 3 og 4 spillere skal iagttages. Efter overrækkelse af spandelegspokalen overrækkes børnepokalen. Der er præmie til nr. 2 og 3 i begge rækker.  Vinderen skal opbevare pokalen på betryggende vis hele året, og pokalen skal afleveres inden næste års spandeleg.  Såfremt en vinder ikke deltager i næste års spandeleg, er vinderen alene ansvarlig for at pokalerne bringes frem til arrangementet.